Helsestasjon, skulehelseteneste og helsestasjon for ungdom skal være eit likeverdig og gratis tilbod til alle innbyggjarane. Tilbodet til barn, ungdom og deira foreldre bør tilpassast den einskilde sine føresetnadar og behov, for å sikra eit likeverdig tilbod som gjer folk i endå betre stand til å ta vare på helsa og livskvaliteten sin.
Gravid
Er du gravid?
Ta kontakt med helsestasjonen ved å ringa eller senda melding til helsestasjonen via nettportalen HelseNorge.
Helsestasjonen i Klepp finn du i 2.etasje på Kleppetunet i Olav Hålandsveg 2, me har åpent frå kl: 08:00 – 15:00.
Postadressa er Postboks 25, 4358 Kleppe, telefonnummer er 5142 9960, og eposten vår er helsestasjonen@klepp.kommune.no.
Me har følgjande telefontider;
måndag: 08:00-15:00 (stengt 11:30-12:30), tysdag, onsdag og fredag: kl 08:00 – 11:30 og torsdag: 10:00 – 11:30.
På nettsidene til HelseNorge finn du oversikt over kva tilbodet til den gravide familien inneheld.
0-5 år
Om tilbodet på helsestasjonen
Helsestasjonen får elektronisk melding frå SUS den dagen de reiser heim eller dagen etter. Jordmor tek kontakt med deg og avtaler heimebesøk. Helsesjukepleiar kjem og på heimebesøk i løpet av dei første to vekene etter fødsel.
Dersom de ikkje høyrer noko frå oss 1-2 dagar etter heimekomst, ta kontakt med helsestasjonen i telefontida på nummer: 5142 9960.
Klepp helsestasjon følgjer dei nasjonale retningslinjene for barselomsorgen, og nettsidene hos Helsedirektoratet syner ei oversikt over kva tilbodet inneheld. På HelseNorge finn du oversikt for arbeidet når barna er mellom 0 og 5 år.
Informasjon om open helsestasjon/”drop in”
Dette er eit tilbod til deg med spedbarn frå 0-6 månader. Det vil vere helsesykepleier eller jordmor til stades som kan hjelpe deg med å ta vekt av barnet ditt i tillegg til å svare på enkle spørsmål. Dersom du har mange spørsmål eller har behov for ammeveiledning, ber vi deg om å bestille time hos helsesykepleier/jordmor. Du kan bestille time på telefon nr 51 42 99 60 eller ta kontakt via helsenorge.
Det vil være open helsestasjon/”drop in” kvar måndag, tysdag og fredag mellom kl. 12 og kl. 13.
Alle barn og føresette som kjem på helsestasjonen må vere friske. Ta kontakt med helsestasjonen dersom du er i tvil.
Øvrig informasjon
Gruppekonsultasjoner ved 4 måneders alder gis av fysioterapeut, og her er fokuset på motorisk utvikling hos barna. Konsultasjoner med både helsesykepleier og helsestasjonslege tilbys 4 ganger i løpet av de to første leveårene, disse inkluderer også vaksinasjonsprogrammet. I tillegg til disse tilbyr helsesykepleier konsultasjoner til og med 4 års alder, hvor trivsel, utvikling, kosthold, fysisk aktivitet, søvn, vekt , syn, hørsel, språk og vektlegges – se egne retningslinjer.
Helsestasjonen skal gjennom helsestasjonsprogrammet bidra til å avverge og avdekke vold, overgrep og omsorgssvikt, og dette er derfor lagt inn som samtaletema i faste konsultasjoner for alle.
Helsestasjonen har samarbeid med Tannhelse Rogaland når det gjelder oppfølging av tannhelse, og barn får innkalling til tannpleier fra 3 års alder.
Familier og barn som trenger oppfølging ut over nasjonale retningslinjer, får tilbud om ekstra konsultasjoner hos fast helsesykepleier. Samtalene kan gjelde veiledning om for eksempel amming, samspill, søvn , trivsel, kosthold, relasjoner, og generell utvikling.
Frisklivssentralen og helsestasjonen i Klepp har i samarbeid laget presentasjoner og filmer med fokus på å fremme gode levevaner hos barn og unge. Materialet som ligger her kan brukes på foreldremøter, i opplæring av ansatte og/eller i undervisning. Presentasjonene har utfyllende notater med tips til gjennomføring.
Fysioterapitjenesten på Sirkelen har egen fysioterapeut som driver målrettet tjeneste for barn, som for eksempel 5-årsgrupper i barnehager i Klepp.
Alle kommunale barnehager i Klepp har også en helsesykepleier som fast kontaktperson, som ansatte i barnehagen kan drøfte utfordringer knyttet til helse, kosthold og aktivitet med, både på gruppe- og på individnivå.
6-12 år
Skolehelsetjenesten består av helsesykepleier, lege og fysioterapeut. Helsesykepleier har fast kontortid på skolene og er pådriver av tjenesten, og følger nasjonale faglige retningslinjer. Tjenesten skal være både helsefremmende og sykdomsforebyggende. Alle skoleelever får tilbud om skolestartundersøkelse på 1.trinn, den gjennomføres av helsesykepleier og lege.
Helsesykepleier skal være tilgjengelig til fastsatte tider, og skal samarbeide med involverte rundt aktuelle elever som får oppfølging i Kleppmodellen. Helsesykepleier deltar i tverrfaglig refleksjonsgruppe sammen med PPT, skole, og barnevernstjeneste. Helsesykepleier og fastlege deltar i andre møter hvor det er aktuelt. Skolehelsetjenesten bør bidra med sin kompetanse i forhold til elevenes psykososiale miljø på skolen.
Helsesykepleier deltar også på foreldremøte på skolen i forbindelse med overganger og ellers ved behov.
Ulike tema helsesykepleier underviser om i barneskolen er:
- Undervisning om kropp, grenser og seksuelle overgrep «Kroppen min eier jeg» 2.trinn
- Grupper om søvn, aktivitet og kosthold 3. trinn
- Grupper om pubertet på 5.trinn
- Grupper om vold og seksuelle overgrep «Jeg er her»- 6.trinn
- PIS-grupper for barn med skilte foreldre
- Vaksinasjon på aktuelle trinn
- Gruppetilbud for barn som pårørende
I tillegg til det faste programmet for skolehelsetjenesten har fysioterapitjenesten i kommunen har egen målrettet tjeneste til barn, som innebærer for eksempel motoriske treningsgrupper og bassenggrupper til aktuelle skoleelever, og tannhelsetjenesten følger opp elever gjennom skoletiden i tråd med tannhelseprogrammet.
Helsesykepleier og fysioterapitjenesten/Friskliv har laget det videobaserte opplegget «Gode levevaner i overgang fra barnehage til skole». Det handler om kosthold, aktivitet, skjermvaner og søvn, og er beregnet for 1. trinns elever og deres foreldre.
13-20 år
Skolehelsetjenesten består av helsesykepleier , lege og fysioterapeut. Helsesykepleier har fast kontortid på skolene og er pådriver av tjenesten som følger nasjonale faglige retningslinjer. Helsestasjonslegen har en rådgivende funksjon. Tjenesten skal være både helsefremmende og sykdomsforebyggende, og helsesykepleier gjennomfører oppsatt program i ungdomsskolen sammen med andre ansatte i skolen.
Programmet inneholder blant annet;
- individuelle samtaler med alle elever på 8.trinn med fokus på helse og trivsel
- tilgjengelig tid for individuelle samtaler og oppfølging
- undervisning i psykisk helse i 8.-10.trinn
- undervisning om seksuell helse
- deltakelse på foreldremøter ved overgang ungdomsskole, og ellers ved behov
- vaksinasjon på aktuelle trinn i tråd med vaksinasjonsprogrammet
Kommunen har ansvar for skolehelsetjenestetilbudet i den videregående opplæringen, og i Klepp har helsesykepleier ansvar for skolehelsetjenestetilbudet ved Øksnevad videregående skole. Aktuelle helsefremmende oppgaver her er;
- presentasjon av skolehelsetjenesten i VG1
- tilgjengelig tid for individuelle samtaler og oppfølging
- helseundervisning ved behov
- undervisning om gode helsevalg i russetiden
- tilbud om meningittvaksine til avgangsklassene
- delta på foreldremøte ved behov
- delta i tverrfaglige fora på skolen
Helsestasjon for ungdom tilbyr helsetjenester til ungdom som bor og går på skole i Klepp og er mellom 13 – 20 år. Tjenesten gis av helsesykepleier, jordmor og lege, og har åpent for drop-in hver tirsdag fra 14:30 –16:30 på helsestasjonen. Tjenesten er gratis. Her kan du som ungdom få veiledning knyttet til fysisk, psykisk og seksuell helse. Helsestasjon for ungdom har et spesielt fokus på forebygging av uønska svangerskap og seksuelt overførbare sykdommer.
Klepp kommune har også tannhelsetjenesten til ungdom opp til 18 år, og en Frisklivsentral som har tilbud fra 18 år og oppover. I tillegg skal alle skoleelever ha en fastlege, men etter 16 år er de helsemyndige og kan bestille sin egen fastlege. I Klepp har vi også et systemrettet SLT-arbeid, i tråd med nasjonale modeller.
For foreldre
Gravid og partner:
- livsstilskartlegging og helseopplysning utfra det
- oppfølging av mors og det ufødte barns helse
- bassengtrening for gravide
Nyfødt- og spedbarnsforeldre:
- følger opp foreldre ved behov
- screening for depresjon (EDPS) for alle nybakte mødre på 6 ukers kontrollen på helsestasjonen
Foreldre til barn og ungdom i skolealder:
- informasjon på foreldremøter fra helsesykepleier og tannhelsetjenesten
- oppfølging ved behov
- foreldremøte VGO/russen